Saharun Adventure 2012

2012. május 27. 13:27 | írta: Bálint F Gyula | fotó: a szerző

Március 8-20. között került megrendezésre a Saharun Adventure off-road verseny és jótékonysági kalandtúra. A Vitéz Kürtős Team a mezőnyből egyedüliként, kétkerék-hajtású autóval vágott neki a Szaharának. Teljesítettük a túrát, szerencsésen hazaértünk, és még díjat is kaptunk.

A túra már az elején rászolgált a "kaland" jelzőre, ugyanis a résztvevők egy fél napig Palermóban kényszerültek vesztegelni. A viharos tengeren, Szicília partjánál, zátonyra futott egy teherhajó, emiatt nem engedték kifutni a kikötőből a Saharunosokat is szállító kompot. A váratlan közjáték miatt nem vasárnap, hanem hétfőn kerültek átadásra azok az adományok, amelyeket a Vitéz Kürtős Team humanitárius partnereivel közösen gyűjtött.


Az adományok átadása Tuniszban

"Magyarországi és erdélyi cégek illetve tanintézmények együttműködésével számítógépeket, tanszereket, edzőruhákat, futball labdákat illetve pénzt vittünk Tunéziába." - mondta el Bálint Gáspár. "Az Afrikai-Magyar Egyesület koordinálásával az előbbiek a Tunisz melletti El Houda Wed Ellil Általános Iskolához kerültek, míg a 700 eurót egy Sousse-i, fogyatékos gyerekekkel foglalkozó intézmény kapta, gyógyszervásárlási célra."


A Mides-kanyon

A fél napos csúszás miatt az első tunéziai szakasz sietősre sikerült, hiszen el kellett jutni a Tunisztól mintegy 500 kilométerre lévő Tozeurbe. Az eredetileg erre a napra tervezett látnivalók, a Chebika oázis és a Mides kanyon meglátogatását a Vitéz Kürtős Team a következő napra helyezte át, kissé átírva a túra útvonaltervét. Ennek köszönhetően március 12-e nem szűkölködött látványosságokban: a hegyi oázisok között húzódó, a hegyek között kanyargó panoráma út, az Angol beteg című film forgatási helyszíne, az Atlasz hegység tunéziai nyúlványa, valamint a Chott El Jerid sós tó, amelyen a Douzba vezető nyílegyenes út áthalad, mind-mind maradandó képekként vésődtek a csapattagok emlékeibe.A következő nap a terepjárók számára a dűnézésről szólt, mi ekkor még az aszfalton maradtunk a Daciával. A terv az volt, hogy a Ksar Ghilane oázisban rendelkezésre álló egy egész nap alatt próbáljuk majd ki az autó dűnejáró képességét. Így, ha netán valahol elakadnánk, van időnk kiásni magunkat a homokból és a segítség is közel van. Először csak az oázis homokos útjain autózgattunk, aztán elkezdtük kóstolgatni a dűnéket. Elég jól ment a dolog, félig körbejártuk az oázist, úgy hogy úgy döntöttünk, hogy elmerészkedünk a dűnék között mintegy 4 kilométerre található Tisavar római erőd romjaihoz.


Tisavar romjai, háttérben Ksar Ghilane oázissal

Meglepően jól viselkedett az autó a dűnéken. Száraz homokra számítottam, de mint kiderült, csak a felső 4-5 centi réteg száraz, alatta nedves és emiatt egész jó alátámasztást ad. Így már az is érthető, hogy honnan kapnak elég vizet a homokban növő bokrok. Nyilván a nagyobb emelkedőkre nem tudnánk felmenni, de az egy-két méteres szintkülönbségek, megfelelő irány kiválasztásával és lendülettel, leküzdhetők.

A rendezőktől utólag tudtuk meg, hogy rendkívül csapadékos volt az időjárás odaérkezésünket megelőzően. Nagyon sok eső esett, a nedves, tömör homok ennek volt köszönhető, normális körülmények között jóval nehezebb dolgunk lett volna a dűnék között.Március 15-16-át a Saharun Adventure mezőnye katonai területen töltötte. A rendezők megszerezték a szükséges engedélyeket, hogy a résztvevők elmehessenek El Bormáig. A tiltott zónában (zone interdite) egy helyi idegenvezető és két katonákkal teli terepjáró kísérte a mezőnyt. Itt nem volt lehetőség alternatív útvonal választására, így mi is kénytelenek voltunk a dűnékkel tarkított kősivatagban, a murvás piste-ken, a bokrok közt a többiekkel menni. Annak ellenére, hogy autónk nem a legmegfelelőbb ilyen utakra, mindössze egyszer kellett lehúzni minket egy dűne tetejéről, amely kicsit hegyesebb volt, mint amire számítottam.


Ezt benéztem...

A katonai területet elhagyva a sivatagot is maga mögött hagyták a részvevők. Cserében látványos hegy-formációkba gyönyörködhettek a Tataouine felé tartó úton, majd, az utolsó versenynapon, Monastir felé tartva, újból megpillantották a Földközi-tengert.


Monastir

Egy tengerparti szállodában tartották március 17-én a Saharun Adventure 2012 díjátadó ünnepségét. Minden résztvevő emlékplakettet kapott, a verseny kategória dobogósai pedig természetesen trófeákat is. A győztes az HN Aquincum Team lett, a második helyen a lengyel White Elefant Team, a harmadikon pedig a szintén lengyel Solter RS Team végzett. A Vitéz Kürtős Team egy különdíjat kapott, a legtöbbet adományozó csapatot a legnagyobb kőrózsával lepték meg a Saharun rendezői.


Különdíj a legjótékonyabb csapatnak

Március 18-án Tunisz felé vették az irányt a csapatok. A komp ezúttal sem volt pontos, a 16 órás indulásból 21:40 lett, így másnap este 10 óra körül gördültek újra olasz földre a résztvevők autói. Onnan már "csak" 1100 kilométert kellett autózni, hogy 20-án délelőtt folyamán mindenki megérkezzen Budapestre. A Vitéz Kürtős Team egy hirtelen jött ötlettel még egy fél órás fotózást is összehozott a Hősök terén, beállva a szaharai porral borított autóval Budapest egyik legforgalmasabb sugárútjának a végére.


A Hősök terén

Szeretnénk megköszönni a támogatóinknak, a Vitéz Kürtősnek, az AUTOKART-nak, a Hotel Küküllő***-nek, a Hargita Line-nak, a Dacia Klub Magyarországnak és az Autopress Simónak, hogy segítettek abban, hogy teljesíthessük a túrát. Köszönjük az Eolex Productions-nak a videókamerát, amellyel majd' négy óra anyagot forgattunk, a Demaco Autócentrumnak és a Renault Hungáriának a tartalék alkatrészeket, amelyekre, szerencsére, nem volt szükségünk. És köszönjük a humanitárius partnereknek, a Vitéz Kürtősnek, a MÜTF Oktatási Központnak, az Udvarhelyi Fiatal Fórumnak, a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnáziumnak, a Hotel Küküllő***-nek, a Hargita Line-nak, a Fitness Factory-nak, a Bluechip.hu-nak, Dacia Klub Magyarországnak és a Csipike Könyvesboltnak a felajánlott és összegyűjtött adományokat.

Fantasztikus tájakon jártunk. A Chebika oázis, a Mides-kanyon, a Chott El Jerid sóstó, a Kambout-környéki domborzati formák és természetesen a dűnék mind-mind nagy hatással voltak rám. Én elsősorban fotósként mentem erre a túrára, a nyár folyamán kiállítást is tervezek a Szaharában készült képekből.A Vitéz Kürtős Team afrikai útjáról részletes, napi beszámolókat írtam. Tartalomjegyzék:

1. Első nap
2. Maranello - Civitavecchia
3. Harmadik nap, Palermo
4. A VKT megérkezett Afrikába
5. Tunéziai hegyi oázisok
6. A homokozó
7. Zone interdite
8. Ksar Ghilane még egyszer
9. Monastir
10. Újra Budapesten

Cimkék: saharun tunézia