Duna 2860

2014. május 20. 01:29 | írta: VKT

Eddigi legkeményebb túrájára készül a Vitéz Kürtős Team. A kürtőskalácsos csapat elhatározta, hogy idén nyáron leevez a Dunán a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig.

Az egész egy afrikai humanitárius off-road kalanddal kezdődött tavalyelőtt márciusban. Ugyanabban az évben aztán végigbiciklizték az El Camino zarándokutat, majd tavaly egy hét alatt robogóval bejárták Korzikát és hegyet is másztak egy kicsit. Közben átúszták a Balatont, úsztak a Velencei tóban, megszervezték az I. Kürtőskalács Fesztivált, futottak félmaratont és maratont és bicikliztek 24 órán keresztül a kiskunlacházi reptéren. Útjaikon igénybe vettek már kompokat, és most úgy gondolták, itt az ideje, hogy kézi erővel hajtott hajóval is próbára tegyék állóképességüket.A Vitéz Kürtős Team járműparkja május elején egy Dag Biwok tengeri kajakkal bővült. Ez a kétszemélyes hajó fogja megtenni a 2860 kilométeres távot Donauechingentől Sulináig, végighaladva Európa második leghosszabb folyóján, érintve hét országot, és áthaladva négy fővároson: Bécsen, Pozsonyon, Budapesten és Belgrádon.A kihívás és kaland mellett az idei útnak két további célja van: adományt gyűjteni a Duna Deltában található C.A.Rosetti község orvosi rendelőjének, valamint amerre kikötnek, népszerűsíteni a kürtőskalácsot, amelyhez kitűnő eszköz a csapat által kifejlesztett, gyártott és forgalmazott Bake'n'Roll sütő.Az adománygyűjtést névadó szponzoruk, a Vitéz Kürtős már márciusban elkezdte, azóta minden eladott kürtőskalácsból 15 forint gyűlik abba az alapba, amelyből egy defibrillátort ajándékoznak a falunak. Az adománygyűjtés a túra alatt is folyik tovább, pénzadomány a Fashion Streeten napokon belül kihelyezésre kerülő dobozba dobható, orvosi eszközök felajánlása esetén pedig kérjük vegyék fel a kapcsolatot velünk a 06 70 413 8357-es telefonszámon.

Bálint Gáspár és Bálint F Gyula május elején kezdte a felkészülést a Budapesti Evezős Egyesületnél, ahol Kanyó Endre edző vezetésével készülnek az útra. A választott jármű mindkettőjüknek új, az első edzésen Gyulának már a stég mellett sikerült beleborulnia a Dunába. Igaz, az akkor kipróbált hajó egy sokkal labilisabb portya kajak volt, a csapat tengeri kajakjában már minden csapattag biztonságban érzi magát.A csapat tagja továbbá Donka Attila, aki a tavalyi SPAR Budapest Maratonváltóban futott a Vitéz Kürtős Team színeiben, pontosabban kürtőskalács jelmezében. Attila is kipróbálta már a kajakot a Népsziget melletti öbölben, és Gáspárral a hétvégén részt vettek a Magyar Kajak-Kenu Szövetség által szervezett III. Kézi Hajtásúak Napja elnevezésű versenyen. A kijelölt, Pünkösdfürdő-Leányfalu közötti több, mit 30 kilométeres távot sikeresen teljesítették, TK2-es kategóriában ötödik helyezést elérve.A Duna 2860 túra június 3-án indul Donauechingenből, és várhatóan július 15-én érkezik meg a tengerhez. Gáspár és Gyula Budapestig evez, megközelítőleg 1260 kilométert. Budapesttől Donka Attila és evezőtársa veszi át a lapátokat, ők Horvátországot és Szerbiát is érintve a bulgáriai Vidinig eveznek mintegy 800 kilométert. Vidintől Tulceáig kapja meg a kajakot a harmadik csapat, amely összetétele még nem százszázalékos, őket később tudjuk majd bemutatni. Ez a csapat a Duna Delta kapujában találkozik az oda autóval, további kajakokkal, és természetesen az adományokkal megérkező korábbi evezőpárosokkal, hogy utolsó előtti napon a delta csatornáin keresztül haladva eljussanak C.A.Rosetti községbe. Az utolsó napra egy 40 kilométeres szakasz marad, a végcél ugyanis a Fekete-tenger, amelyre a Sulina-csatornán keresztül jutnak majd el a fiúk.


A rajt: a Breg és Brigach folyók összefolyásából létrejövő Duna Donaueschingennél.


A végcél: a Sulina-csatorna bejáratát jelző világítótorony (fotó: http://www.afdj.ro)

Tekintettel a kísérő programokra (mint a kürtőskalács sütés) az evező párost egy autó kíséri, benne Mihálydeák Antal operatőrrel, tiszteletbeli Vitéz Kürtős Team taggal. Az ő feladata lesz a táborhelyek felkutatása és az élelem beszerzése mellett az út dokumentálása, hiszen ezúttal egy komolyabb, TV-ben is bemutatható dokumentum filmen szeretnénk megörökíteni ezt az embert próbáló jótékonysági utat.

Természetesen a csapat útja ezúttal is figyelemmel kísérhető lesz a honlapon, ahol a megszokott napi beszámolók mellett (ami ezúttal valószinűleg inkább két-három napi lesz) további érdekes adatok is láthatók lesznek, mint például a megtett kilométerek száma, megsütött kalácsok száma, vagy hogy hányszor borultak bele a párosok a Dunába.

Tartson velünk június 3-tól!

Cimkék: bake'n'roll c.a.rosetti dag defibrillátor duna duna-delta evezés fekete-erdő fekete-tenger jótékonyság kajak sulina