Balaton-átúszás kipipálva!

2013. július 21. 13:07 | írta: VKT | fotó: Panoramio/smatnee

Gyula egy sokéves terve vált valóra szombaton, amikor a 31. Pek-Snack Balaton-átúszás keretén belül sikeresen teljesítette (vagy ahogy a pólón szerepel: megúszta) az 5,2 kilométeres távot.

Két halasztás után végül július 20-án, szombaton került megrendezésre az átúszás. Sajnos ezek a halasztások megakadályozták, hogy igazi csapat eredményt érjen el a Vitéz Kürtős Team, ugyanis Bálint Gáspár az ezen a napon lévő vizsgái miatt nem utazhatott le Révfülöpre.

"Jópár évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennem, hogy átússzam a Balatont, de most éreztem, hogy valóban eljött az idő, hogy megpróbáljam, "- mondta Bálint F Gyula. "Hosszú út vezetett idáig. Óvodás voltam, még Vajdahunyadon laktunk, amikor a szüleim beírattak egy úszótanfolyamra. Elmentünk, engem betettek a vízbe, ahol addig visítottam, míg ki nem szedtek. Úszni végül jó húsz évvel később kezdtem el itt, Magyarországon."

A tízezret megközelítő előregisztrációt követően végül 7740 ember úszta át szombaton a magyar tengert Révfülöp és Balatonboglár között. Gyula egy hat fős baráti társasággal csobbant bele a kellemes hőmérsékletű vízbe, és 3 óra 1 perccel később sétált át a célkapun."Tavaszig legfeljebb 2 kilométereket úsztam 50 méteres medencében. Amikor a barátaimmal eldöntöttük, hogy benevezünk az átúszásra, hetente 10 hosszal kezdtem növelni a távot, és három hete úsztam először 5,3 kilométert." - folytatta Gyula. "A medencében már tudtam, hogy nem a fáradság lesz a legnagyobb ellenfél, hanem az unalom, de végül nem volt vészes, hiszen a hullámzás, a látvány meg-megtörte az úszás monotóniáját. A 4,5 kilométeres bójától már jól látható volt a célkapu és a nagy tömeg körülötte, ami feldobta a hangulatomat. Úszni is kevesebbet kellett, hiszen az utolsó 100-150 méteren már nagyon sekély a víz, ki lehet sétálni. Ha tovább úszom, talán befértem volna a három órába, de igazából egy percig sem érdekelt, mennyi idő alatt teszem meg a távot."

A terv tehát teljesítve. Azt mondják, hogy a Balaton-átúszás függőséget okoz, az ember újra és újra részt akar venni rajta. Egy nappal a táv teljesítése után Gyula még nem érzi ezt a késztetést, de ha jövőre Gáspár benevez, valószínűleg ő is ott lesz, hogy mint a Vitéz Kürtős Team is kipipálhassák ezt a kihívást.

Cimkék: átúszás balaton balatonboglár gyula révfülöp