Bécs

2014. június 18. 07:38 | írta: Bálint F Gyula | fotó: a szerző, Mihálydeák Antal

Négy fővároson folyik keresztül a Duna, négy fővároson fogunk mi is átevezni. Az osztrák kipipálva.

Tegnap a kemping alsó részén vettük ki a kajakot a Dunából, és egy hátsó kaput nyitottak ki nekünk. A probléma az volt, hogy az útról fel kellett emelni a kajakot egy falra, majd egy füves marton eljutni a kapuig. A gondnoknő azt javasolta, hogy reggel a kikötőn keresztül menjünk. Így is tettük. Kicsit többet kellett cipelni a kajakot, de ez a hevederekből kialakított vállpántok segítségével már nem volt akkora probléma. A kikötőben a motorcsónakok, kishajók vízre tételére használt rámpán mentünk le, beszálltunk, és a hajók között elhagytuk az öblöt.


Elindulunk Kremsből

Krems után 19 kilométerre volt az első erőmű, az Altenwörth-i. Másfél kilométerre előtte alakították ki a kiszállóhelyet az evezősöknek. Itt is a régi Duna-ágba kellett átvinni a kajakot. Ennek az ágnak az az érdekessége, hogy Kremstől a Duna mellett egy csatornát alakítottak ki és ez táplálja vízzel. Az átemelési pontnál kiszélesedik, kiránduló és fürdőhelynek használják. Ami minket kellemetlenül érintett. Hogy az állandó vízszint megtartása céljából az öböl alsó részét is lezárták, nekünk itt is át kellett emelnünk a hajót. Sajnos ugyanez volt a helyzet a Bécs előtti Greifenstein-i erőműnél. Ez utóbbinál már nagyon sok ember volt, igazi hétvégi piknik-hangulat volt. Ez egy meleg vasárnapi napon persze nem is meglepő.

Amíg ránk várt Antal Zwentendorfban belefutott a város alapításának ezredik évfordulójának ünnepi kavalkádjában, és természetesen megragadta az alkalmat, hogy filmezzen, fotózzon.


Ünnepi koncert Zwentendorfban


A zwentendorfi templomban

A két erőmű duzzasztása nehezítette a mai haladásunkat, ennek ellenére sikerült leeveznünk a 75 kilométert. és hét óra körül beérni Bécsre. A hajózható ágon mentünk át a városon. A Neue Donau Campingben terveztünk megszállni. A kemping nem a parton van, így mindenképp autóra kellett tennünk a kajakot. A Donau Marina előtti partszakaszon találtunk egy kikötésre és kiemelésre megfelelő lépcsőt, így Antal is odahívtuk.


Mi is rajta vagyunk a képen 3.

A kempingben megint belefutottunk abba a problémába, hogy a sátorhelyhez nem adnak áramot. A szomszéd „telken” lévő lakókocsis németeket kértük meg, hogy egy elosztó segítségével csatlakozzunk hozzájuk. Szívesen segítettek, a kemping pedig utólag mégis ki tudta számlázni nekünk a villanyhasználatot. Ezzel természetesen semmi gond nincs, csak akkor ne mondják, hogy nem tudnak áramot adni, aztán meg azt, hogy tudnak, ha megvesszük a csatakozót harmincvalahány euróért.


A Neue Donau kempingben

Két éjszakára rendezkedtünk be. Kajaktúránk programját, Bécsbe érkezésünket ugyanis a hétfői Rolling Stones koncerthez igazítottuk, amire Gáspárnak jegye volt. Ezért volt célszerű vasárnap este megérkeznünk, illetve azért, mert a koncertre Budapestről dél körül érkező autóbusszal jött Gáspár egy barátja, akivel a koncertre ment, illetve az én barátnőm, aki Gáspár buszjegyét használva ki tudott ugrani fél napra az osztrák fővárosba. Ide vártuk továbbá kora délután a Vitéz Kürtős Team hét további tagját, akik kerékpárral csatlakoznak a túrához, és a Duna mellett Bécstől-Budapestig tekernek.


A kerékpáros csapat

Miután megérkezett az autóbusz, Antallal és a lányokkal bementünk a központba. Ettünk egy kis kolbászt, sétáltunk a Grabenen, majd szétváltak útjaink. Antal fotózott, forgatott Bécs belvárosáról, Gáspárék visszamentek az Ernst Happel Stadionhoz, ahol a koncertet tartották, mi Nórival pedig kimentünk a Schönbrunn-kastélyhoz. Itt találkoztunk a bringás csapattal is, akik, miután lepakoltak a kempingben, szintén a nyári császári rezidenciát nézték ki célpontnak.


Természettörténeti Múzeum


A Hofburg


Épület a Stephansplatz-on


A Schönbrunn-kastély

A nap későn ért véget, a koncert után a 40000 ember elözönlötte a metrómegállót, ahol azonban igen felkészülten, kapukkal, korlátokkal készültek a rendfenntartók, és mindig csak annyi ember mehetett be, amennyi felfért az éppen érkező metróra. Mi elkísértük a lányokat a buszhoz, ők éjfél körül indultak vissza Budapestre, mi pedig a még maradék tömegen átjutva felszálltunk a Donaustadtbrücke megálló felé menő metróra, és visszatértünk a kempingbe.

Cimkék: bécs duna2860 főváros kajak rolling stones schönbrunn