Vadkemping Toi-Toi WC-vel

2014. június 10. 09:17 | írta: Bálint F Gyula | fotó: a szerző, Mihálydeák Antal

Pünkösd hétfőjén 76 kilométer eveztünk, a hajóforgalomnak és az ünnep-hétvégi jachtoknak-motorcsónakoknak-jetskiknek köszönhetően jó részt a hullámzó Dunán.

Neustadt mellett jó sodrása van a Dunának, viszonylag hamar eljutottunk utunk egyik legszebb részére. A weltemburgi apátság és Kelheim között sziklák között tört magának utat a Duna. Az apátság egy kanyarban található, gyakorlatilag 180 fokban körüljárja a folyó.


A weltemburgi kolostor a túlpartról


A kolostor a Dunáról

Itt találkoztunk először igazi személyszállító hajóval, illetve nem sokkal korábban az első kábeles komppal. Izgalmas volt egy szembejövő nagy hajó mellett elmenni a sziklafalak között.


Áttörés Weltemburg és Kelheim között

Ezen a napon két erőmű állta az utunkat. Poikamnál és Regensburgnál is csúszdát építettek a csónakkal érkezőknek. Az előbbinél sajnos a zsilip nem működött, piros lámpa jelezte, hogy bemenni tilos. A víz ugyan folyt, de a lassításra szolgáló kefék vége kint volt a vízből. Ám mivel em volt kedvünk cipelni a kajakot, úgy döntöttünk, hogy kötélre kötve ott leeresztjük, és mivel az autós csapat is épp ott volt, Tünde eközben beleült a hajóba.


Bootsgasse light

Regensburg előtt megszaporodtak a motoros hajók, nagyon sokan a vízen töltötték ezt a szabadnapot. Az általuk keltett hullámok némileg lassítanak, hiszen meg-megtörik az evezés ritmusát. Nem sokkal négy óra előtt értük el a Duna legészakibb pontját, majd valamivel négy óra után lecsúsztunk a regensburgi erőmű csúszdáján.


Megérkeztünk Regensburgba

Utána, a városban eléggé leszűköl a folyó, a ssilipre váró kishajók között szlalomozva jutottunk el a katedrálissal szemközti fövenyes partig, ahol Tünde perecekkel várt minket. Egy helyi gyerek azt hitte, hogy valami osztogatásnak a szemtanúja, odajött, hogy ő is kér. Tünde letört neki egy darabot, a gyerek elindult, majd visszafordult, hogy az apukája is éhes.


Kajaszünet Regensburgban


Regensburgi utcarészlet

A kis pihenő után tovább indultunk. Nagyjából tizenöt kilométert szerettünk volna még evezni, ám Donaustauf környékén nem találtunk kempinget. Végül huszonegy kilométer lett belőle (így jött össze a 76), és Pfatter melletti erőmű előtt kötöttünk ki.


A donaustaufi vár


A Walhalla előtt evezünk el

Itt egy jetskis csapat is székelt, illetve nem sokkal később egy kis jacht is érkezett, amit az erre kialakított rámpán húztak ki a vízből. Valószínűleg ennek a kitelepült szolgáltatásnak köszönhető, hogy egy mobil illemhely is telepítve van, kissé kényelmesebbé téve az újabb Duna-parti vadkempingezésünket.

Cimkék: duna duna2860 kajak regensburg welhalla weltemburg