Újra a Vaskapunál

2015. május 23. 22:40 | írta: Bálint F Gyula | fotó: VKT

Tavaly augusztus 8-án kivettük a kajakot a Dunából a Vaskapu felett, ma pedig visszatettük alatta. Az ötvenötödik átemelés 9 hónapig tartott.

Elszámoltuk magunkat. Tavaly nagyon hamar hazaértük Orsováról Budapestre. Úgy gondoltuk, hogy visszafelé is tudjuk tartani azt az időt, így ha éjjel egykor elindulunk 7-re Orsován lehetünk- Egy dologról feledkeztünk meg, az egy óra időeltolódásról. Aztán az indulási időt sem tudtuk tartani, három óra múlt pár perccel, amikor kigurultunk a Vitéz Kürtős József utcai telephelyéről. Szegedre is be kellett ugornunk, hogy a Borfesztiválon lévő Vitéz Kürtős standnak vigyünk csokicseppet. Mindezek eredményeképpen már jócskán elmúlt 11 óra, mire a Vaskapuhoz értünk, és negyed egyet mutatott az óra, amikor elindultunk a Dunán lefelé Gura Văii település alól.Az időjárási előrejelzés nem volt túl biztató, meleget, de esőt jósolt. Az ideúton is majdnem végig esett, Karánsebes után sütött ki a nap, amikor megálltunk reggelizni. Egy eléggé összetákolt étterem mellett ettük meg a szendvicseinket. Jókora kontrasztként az épület mögött volt egy rönk épület, mellette egy rusztikus kerítés, amelyen varjak ücsörögtek, majd összecsaptak. Az alábbi képen lévő baloldali oldalazva közelítette meg a másikat, majd odakapott, mire az fellibbent.

Az indulásnál esett tehát, de azt már tudjuk így 1900 megtett kilométer után, hogy ez minket nem igazán zavar a vízen. Majd akkor fog, ha az esti sátorozásnál, vagy a reggeli ébredésnél esik, és a kimosott ruháinknak esélyük sem lesz megszáradni. Ezt most, hogy írom ezeket a sorokat, úgy tűnik, megúszzuk, sőt kellemes szél fújdogál itt az Ostrovul Mare szigeten, így talán megszáradnak a ruhák mielőtt ideér a vihar.

Bár az időjárási radarképen még nem látom, hogy jönne, a valamivel lejjebb lévő Vaskapu 2 viharjelzése erre figyelmeztet, mint ahogy azt megtudtam a második határőr párostól, akikkel ma személyesen találkoztunk. Ahogy tavaly is, amikor Szerbiából beléptünk Romániába, úgy tűnik most is élénk érdeklődéssel figyelik utunkat kamerákkal, távcsövekkel. Az első határőröknek Szörényvárnál (Drobeta Turnu Severin) integettünk, miközben távcsővel néztek minket a határállomás stégjéről. Vissza is integettek. Valamivel lejjebb egy VW Transpotert láttunk kétszer is, amint szintén figyeltek. Aztán amikor másodszor álltunk meg pihenni egy Crivina nevű falunál, egy fehér Dacia Logannel megékezett két határőr. Elkérték az iratainkat, felírták adatainkat, és jót beszélgettünk a túránkról. Ahogy az eddigiek ők is végtelenül barátságosak voltak, és jó időt és szerencsét kívántak utunkhoz.A második páros pedig nem sokkal éjfél előtt tűnt fel a szigeten.
Amikor fejlámával kiszálltam az autóból, megnézni hogyan száradnak a ruhák, nem messze egy autó lámpái gyulladtak fel. Kisvártatva két fényforrás közeledett, majd ideérve bemutatkoztak és megkérdezték, hogy nem bánnám-e ha megnéznék az irataimat. Nem bántam. Sajnos nem érték be az enyémekkel és nem volt elég nekik útitársaim neve, úgy hogy fel kellett ébresztenem a már alvó Gáspárt és Sztojit, hogy elkérjem a személyiket. A határőrök ezúttal utunk minden részletére kíváncsiak voltak, és mindent fel is jegyetek füzetkéjükbe. Három oldalt megtöltött a pasi, miközben kolléganője tartotta neki az elemlámpát. Amikor minden kérdésüket megválaszoltam ők is jó utat kívánva köszöntek el.A mai utunkra visszatérve meg lehetünk elégedve magunkkal. Annak ellenére sikerült leevezni a mai napra kitűzött 63 kilométert, hogy dél után indultunk el. Az első harmadot borús időben eveztük le, néha esett is egy keveset, aztán a második szakaszra már elő kellett vennünk a naptejeket, mert előbújt a nap. Az utolsó 20 kilométerre ismét előkerültek a felhők, és a nap is majdnem lebukott a dombok mögött, amikor kikötöttük a szigeten, ahol Sztoji már várt miket. Vadkempingezünk. Én a Dunában mosdottam meg, kifejezetten kellemes volt, Gáspár és Sztoji pedig kipróbálta a felpumpálható zuhanyt. Aztán megvacsoráztunk. Most pedig jöhet az alvás nekem is. Sajnos közben elkezdett esni, Gáspár is előbújt a sátorból, és összeszedtük a ruhákat. Reméljük a reggeli napsütésben lesz idejük teljesen megszáradni.

Még valami: A főoldalon, a Twitter doboz alá bekerült a Vitéz Kürtős Team térkép. Ezen mindig az aktuális útszakasz, fontosabb pontok láthatók, de egy nagyobb ablakba megnyitva a Vitéz Kürtős Team eddigi útjainak földrajzi vonatkozásai láthatók. Bár a térkép még eléggé hiányos, így is érdekes lehet a böngészése.

Cimkék: duna2860 kajak vaskapu