Afrikában sült a kürtőskalács

2014. március 30. 20:29 | írta: VKT | fotó: BFGY, Polgár András

Március 13-27. között Gyula újra részt vett a Saharun off-road autóversenyen, ezúttal a rendező felkérésére, fotósként, tudósítóként.

A harmadik alkalommal megrendezett kalandrali rajtjánál a Vitéz Kürtős is jelen volt, hiszen a cég jóvoltából minden csapat kapott egy meleg kürtőskalácsot útravalónak. A résztvevők a Lurdy-ház parkolójából vágtak neki a több ezer kilométeres útnak. Egy maranellói éjszakázást követően, 14-én este szálltak kompra a résztvevők, és ezúttal a nyugodt tengeren menetrend szerint, 24 óra alatt megérkeztek Tunisba.Az idei túra központja, mondhatni, hogy a Ksar Ghilane oázis volt, hiszen a résztvevők két teljes napot töltöttek és négy éjszakát aludtak ott. Egy Tunisban eltöltött éjszaka után egyenesen az oázisba vezetett a verseny- és túraútvonal, amelyet másnap egy délelőtti és délutáni körverseny követett a környéken. A csapatok innen bevetették magukat a nagy dűnék közé, egy éjszakát egy termál forrás mellett, Le Lac-nál töltöttek, egyet a Tembaine nevű hegy lábánál, mindkét helyen sátorban. A nyolcadik napon átmenetileg kijöttek a sivatagból, meglátogatták a Star Wars forgatási helyszínt és Tozeurben éjszakáztak, majd másnap visszatértek Ksar Ghilane-ba, ahol egy pihenő nap következett.

Ezt a pihenőnapot használta ki Gyula, hogy a magával vitt Bake'n'Roll sütővel kürtőskalácsot süssön. Az eredeti terv az volt, hogy az oázisban található termálforrás mellett sül majd a kalács, ám ezt végül két dolog is keresztülhúzta. Ezen a pihenő napon kezdődött ugyanis a három napos Ksar Ghilane Tavaszi Fesztivál, amely rengeteg embert vonzott az oázisba. A programok a tó körül zajlottak, és rengeteg árus sátort is felállítottak. Emellett már két napja szelesre fordult az idő, így pedig egy helyi ízesítés is bekerült volna a kínálatba: a homokos kürtőskalács.

Gyula végül úgy döntött, hogy a szálloda szélvédett udvarán dagasztja meg a tésztát, de a sütésre kívül, a szálloda előtt kerül sor. A kürtőskalács itthoni alapanyagokból készült, a Bake'n'Roll-ba pedig hargitai bükkfaszén került. A Saharun résztvevők mellett természetesen a helyiek is megkóstolhatták az erdélyi finomságot. Két pincér az udvar sarkából követte figyelemmel, hogyan kerül fel a tészta a sütőfára, miközben halkan megbeszélték a látottakat.


A szálloda tulajdonosával és az egyik rendezővel.

Vendéglátóink, a szálloda tulajdonosa, a szakács, a pincérek, a recepciós mind-mind elismerően nyilatkoztak az édességről, a tulaj még a receptet is elkérte. Lehet, hogy jövőre már valami helyi kürtőskalács változattal várják majd a Saharun-résztvevőket?


Gyula napi beszámolói a versenyről a Saharun weboldalán olvashatók.

Cimkék: afrika bake'n'roll ksar ghilane kürtőskalács saharun tunézia