Gyerekek sirítették a kalácsot a Kászonokban

2013. augusztus 19. 09:22 | írta: Bálint F Gyula | fotó: Lőrincz Ildikó

Augusztus 3-án Tiszástőn jártam édesanyámmal. Meglátogattuk a Minimum Party alkotótábort, ahol aztán a kürtőskalács sütőnk is előkerült.

A Tusványos és a Jézer-Păpușa hegységben tett túra közötti egy szabad hetem lehetőséget adott arra, hogy első alkalommal meglátogassam a Kászonfeltíztől mintegy hét kilométerre, két kis patak találkozásánál táborozó művészeket. A 18. alkalommal megrendezett alkotótábor törzs-résztvevői mára már családos emberek, így népes gyereksereg is élvezi a természetben eltöltött 10-12 napot. A rendezők számukra külön foglalkozásokat szerveznek, és „óvodát” is kialakítottak számukra, ahol a fák és bokrok által nyújtott árnyékban játszhatnak vagy meséket hallgathatnak.
Ezt tudva döntöttünk úgy, hogy magunkkal visszük a sorozatgyártás előkészítése fázisában álló kerti kürtőskalács sütőt és a tészta hozzávalóit.

A gyerkőcök lelkesedve fogadták a hírt, hogy kürtőskalács készül. A tábortűz parazsa segítségével felizzítottuk a szenet, miközben a tésztát a konyhában bedagasztották. Amikor megkelt, elkezdtünk sütni. A gyermeksereg körülvette a sütőt és a széket, ahol édesanyám tekerte a tésztát a sütőfára, és érdeklődve figyelték, ahogy a fehér tésztából rövid idő alatt ropogós, piros kalács lesz. A kislányok aktívan is részt kívántak venni a folyamatban, így ők is segíthettek a tésztakígyók nyújtásában.A megsült kalácsokat dióval szórtuk meg, és mondanom sem kell, hogy csak úgy kapkodták a kis kezek. Egy időre aztán elvonult a gyereksereg, kezdődött a nekik szervezett dobműhely, így egy kisebb készletet süthettünk, amit aztán a tábor többi lakója is megkóstolhatott.

A gyerekek érdeklődését és lelkesedését látva biztos vagyok benne, hogy az október 11-13. között, a Vitéz Kürtős által szervezett első Kürtőskalács Fesztiválon is sikeres lesz a Nagy Közös Sütés program. Terveink szerint 50 mini sütőt állítunk fel a fesztivál fő napján, szombaton, és az előzetesen regisztráló 50 család, vagy baráti társaság együtt sütheti meg a saját kürtősét, így felállítva az kürtőskalács egyszerre sütés rekordját. Az idei fesztivál szlogenje ugyanis:

"Sirítsd és pirítsd a saját kürtőskalácsod!"

Cimkék: kászonok kürtőskalács kürtőskalács-sütő minimum party tiszástő