Visszaút Calviba egy kis rally történelemmel

2013. június 16. 00:05 | írta: Bálint F Gyula | fotó: a szerző

Ma töltöttük az utolsó napunkat a robogókkal. A Kymco Like 125-ök jól muzsikáltak, de voltak emelkedők, ahol komolyan megküzdöttek az én kilencvenegynéhány kilómmal.

Kellemes éjszakát töltöttünk a tengerparti kempingben, Sartène után Solenzara-ban is meleg volt az este és a reggel is. Miután összecsomagoltunk, a tengerpart mellett indultunk felfelé. Aléria volt az utolsó település a keleti parton, amit érintettünk, ezért itt még beugrottunk egyet a tengerbe.


Kávézó terasz a parton, Aléria közelében

Már jócskán elmúlt dél, amikor továbbindultunk a sziget belseje felé. Legkésőbb hat óráig le kellett adnunk a robogókat Calviban. Időben voltunk, így meg tudtunk állni pár percre egy szép kőhídnál és egy napelem-farmnál is fotózni.







Utunk újra a régi fővároson, Corte-n vezetett keresztül, ám most egy új oldalról, délkeletről közelítettük meg, és így egy teljesen már rálátás nyílt a városra, a várra.


Corte dél-keletről

Megálltunk tankolni, és egy csokor virágot is vásároltunk. Castirla irányába haladtunk ugyanis tovább, ezen a szakaszon vesztette életét Henri Toivonen és navigátora, Sergio Cresto. A tehetséges finn egy Lancia Delta S4 volánjánál ült, amikor 1986. május 2-án, a Corte-Taverna gyorsaságin a fák közé repült. Az autó a tetején landolt, a pilóta ülése alatti alumínium üzemanyagtank kilyukadt, és a bukás után pár másodperccel felrobbant. Az ülésekbe szíjazott pilótának és navigátorának nem volt ideje kimenekülni az autóból.

"Ez a verseny őrültség, annak ellenére, hogy pillanatnyilag jól mennek a dolgaink. Ha valami gond van, halott ember vagyok." - nyilatkozta Toivonen a verseny első gyorsasági szakasza után.



A balesetet követően az Audi és a Ford azonnal kivonult a hírhedt Group B géposztályból, a Nemzetközi Automobil Szövetség pedig a baleset után pár órával a B-csoport év végén való megszűnéséről döntött.





A Toivonen-Cresto baleset helyszínét egy márvány emlékmű jelzi, rajta virágok, mécsesek, baseball sapkák, kis finn zászlók. Pár napig a mi csokrunk is ott fog díszelegni, aztán remélhetőleg újabb érkezik majd helyette.

Cimkék: alégria corté henri toivonen rally sergio cresto