VIDEÓ: Aragónia királyának lépcsője

2013. június 29. 11:00 | írta: Bálint F Gyula | fotó: a szerző

Bonifacio egyik legszebb, ugyanakkor legfárasztóbb látványossága a vár alatti szikla oldalában vezető ösvény, amelyhez a fent nevezett lépcsőn lehet lejutni.

A 15. században a spanyolok öt hónapig ostromolták Bonifacio-t, de a helyőrség és a lakosság minden támadást visszavert. Tegyük hozzá, hogy nem is lehetett olyan nehéz dolguk, hiszen a tengerről érkező támadók egy 70 méteres függőleges sziklafallal találták szembe magukat.

A legenda szerint 1420-ban egy éjszaka alatt faragták ki a katonák a 187 lépcsőfokot, hogy meglepjék a várost, ám a támadás ezúttal is kudarcot vallott. Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy a hasadékot már korábban is említik, és valószínűleg arra szolgált, hogy a szerzetesek által felfedezett kútból vizet hordjanak fel a citadellába.A nagyjából fél óra alatt bejárható útvonal belépőjegyes, 2,5 euró a taksa személyenként. A kis fakapun belépve az ember már a látványba is beleszédül. A változó szélességű sziklarésbe vájt, rendkívül meredek lépcsőn óvatosan kell haladni. A fokok többnyire szárazak, de itt-ott víz szivárog és csúszóssá válhat. A magas embereknek még a fejükre is figyelni kell, néhol elég közel kell elsuhanni a plafontól. Természetesen szembeforgalomra is kell számítani, ám ez a lépcsőn kevésbé, inkább az ösvényen igényel több figyelmet.A lépcsőn lejutva az út vízszintesen folytatódik, ugyanúgy a sziklába vájt mélyedésben illetve párkányon. A bal oldalon tátongó mintegy 10-15 méteres mélységtől korlát véd, bár a fém oszlopok közé kifeszített acélsodrony nem túl stabil, nem ajánlott nekidőlni.Az ösvény végén le lehet lépkedni a tengerpartra, ahol egy barlang bejáratához jutunk. Mélyen bemenni nem lehet, egy vasrács állja utunkat, de a kilátás innen is csodálatos, lehet pihenni egyet, mielőtt az ember visszaindul.

Cimkék: aragónia bonifacio korzika lépcső ösvény spanyol